Hovedsiden
Om stash
Kontakt oss

 
mat og drikke / kort om nøtter

Om nøtter

Tidligere var det helt "feil" å spise nøtter, kun fetende. Det er det fremdeles dersom du inntar for store mengder. Det er derimot påvist at nøtter har en positiv innvirkning på kretsløpet, og kolesterolverdien har godt av sunne fettstoffer og fiber. Sammensetningen av fiber og proteiner, metter så du spiser mindre neste gang du inntar et måltid.
Tips en venn om artikkelen. Kilder nederst på siden

Relaterte linker
Den lille nøttefabrikken

Fakta om nøtter
En nøtt innen botanikken er en enkel tørr frukt med ett frø (av og til to) der ovarieveggen eller deler av den blir veldig hard (steinaktig eller treaktig) ved modenhet.

De fleste nøtter kommer fra grifler med underutviklede eggstokker (se blomst), og er alle indehiscente (åpner seg ikke når de blir modne). Egentlige nøtter lages av planter i gruppen Fagales. Merk at ikke alle egentlige nøtter er spiselige; noen (for eksempel bjørk, or, agnbøk og vingenøtt) er for små til å være verd å spise, mens andre (som bruneik) er for bitre til å være spiselige.

Da nøtter generelt har et høyt oljeinnhold, blir de høyt verdsatt som mat og energikilde. Et høyt antall frø er spiselige for mennesker og brukt innen matlaging, enten spist rå, som spire eller ristet som en snack. Kilde: Wikipedia


Ti nøttetyper, med hver sin historie og opprinnelse

Cashewnøtter
Kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og til India med portugiserne. Idag dyrkes de over det meste av Asia. Nøtten er en stenfrukt i nær slekt med mango og pistasjnøtter. De vokser ut fra Cashewnøttens pæreformede frukt, på Elefanlustreet. Når nøttene høstes, blir casheweplene ofte liggende igjen på bakken.
Hasselnøtter
Hasselnøttene er obligatoriske til julefeiringen, og vi bruker dem ofte i forskjellige typer bakst og konfekter. Hasselnøtten passer også godt i gryter, sauser, salater og desserter.
Macadamia
De vokser på trær som riktig skjøttet kan bære frukt i over 200 år! Nøttene har et hardt skall som er svært vanskelig å knekke. De kalles også for ”the queen of nuts”, og gode er de! Nøttene smaker utmerket ristet og lett saltet, men kan også godt spises rå.
Mandler
Etter at mandeltrærne har blomstret, dannes det lodne, grønnlige stenfrukter. Når dette lodne ”skinnet” sprekker, er mandlene modne, og det harde skallet kommer til syne. Idag er det plantasjene i California som dekker det meste av verdens etterspørsel etter disse nøttene som brukes i både mat, medisiner og kosmetikk. Totalt sett er mandelen kanskje den sunneste nøtten.
Paranøtter
Kalles også Brazilnuts, høstes nesten utelukkende fra viltvoksende trær i Amazonas, i Peru, Bolivia, Colombia, Venezuela og selvsagt i Brasil. Ded ligger som frø inne i en frukt på størrelse med en melon. Inne i frukten ligger 16-20 frø på samme måte som appelsinbåter. Først når frukten faller ned og revner, faller nøttene ut. De er trekantet, med et hardt skall.
Peanøtter
Også kalt jordnøtter. Peanøtter kan spores tilbake til Inka- og Maya-indianerne i Sør-Amerika, men dyrkes i dag i flere verdensdeler. De vokser på belgplanter i erteblomst-familien. Etter blomstringen trenger frøbelgene ned i jorden og modnes, Skallet kan være flekkete og stygt, uten at det har noe å si på kvaliteten på nøttene. De fleste peanøttene spises ristet i olje, med litt salt.
Pecannøtter
De kan godt spises rå, og brukes på samme måte som valnøtter. Pecannøtter passer godt i salater, og brukes både til søtt og salt. Prøv deg frem med pecanpai med crème fraîche, pecancreme til vaflene, finhakket pecannøtt i eplepai og gulrotkake, karamelliserte til is, eller server dem syltede til kalvefilet!
Pinjekjerner
Frø fra konglene til pinjetrærne. Når en konglen åpner seg kan det komme over 100 frø til syne. Pinjekjerner dyrkes blant annet i Kina, og i Middelhaveslandene, hvor de brukes mye i matlagingen, blant annet i Italia, hvor de inngår i den berømte pestoen. Bruk kjernene som de er i salater, potetsalater eller i kjøttboller. Rist dem i tørr panne med litt olje og salt etter smak, og dryss over rett før servering.
Pistasjnøtter
Dette er stenfrukter, i familie med cashewnøtter og mango. Pistasjnøtt-treet høstes om høsten, og annet hvert år bærer treet lite eller ingen avling. Nøttene vokser inne i et beskyttende skall. Når nøtten vokser seg større og nærmer seg moden, sprekker skallet, og den grønne nøtten kommer til syne.
Valnøtter
Valnøtten er beskrevet så tidlig som 7.000 år f.K. og brukes over hele verden. Trolig kom treet opprinnelig fra det gamle Persia, men idag er California en av de største produsentene.Valnøtter spises rå, og brukes gjerne som smakstilsetning i brød, kaker, konfekt og iskrem. De setter en spiss på gryter, grønnsaksretter, salater og frokostblandinger, og er obligatorisk i Waldorfsalat!

Den Lille Nøttefabrikken
Den Lille Nøttefabrikken tilbyr nøtter i løs verkt og har nøtter fra hele verden i sitt sortiment. Alle kommer fra spesielt utvalgte plantasjer eller leverandører. Lang erfaring har lært oss hvem som har den beste kvaliteten til riktige priser. På www.nottefabrikken.no finner du oppskrifter hvor nøtter spiller en avgjørende rolle, Den lille Nøttefabrikken.


Tips en venn om denne siden
Fra e-post Til e-postKilde: Hilde Andersen, Den lille nøttefabrikken, Wikipedia
Bilder: Den lille nøttefarbikken

 

Copyright © 2009, /www.stash.no. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this webs owner is strictly prohibited.
Editor: Hilde Andersen, inspirasjon (@) stash.no.