Hovedsiden
Om stash
Kontakt oss

 
mat og drikke / om urter

Beskrivelser av de mest kjente og brukte urtene. Inneholder beskrivelse av urtene, hvordan de bør oppbevares, næringsinnhold, tilberedning og bruksområder. Linker til andre nettsider om urter nederst på siden
Publisert 20.05.05, kilder nederst på siden

Relaterte linker
www.matprat.no
www.matogdrikke.no www.bama.no
Anbefalte bøker
Urter i hagen
Urter og krydder
Grønn lidenskap
Relaterte artikler
Urter på kjøkkenet
Urtenes virkning
Urtenes historie mm

Basilikum
Kvalitet - Smaken er karakteristisk søtaktig og kraftig. Bladene er store, lett bøyd og svakt taggete. Det finnes forskjellige arter- mest grønne, men også med mørkt rødlilla blader.

Oppbevaring - krever varme og mye lys. Må ikke oppbevares kaldere enn 10 °C, og tåler ikke trekk. Vanning hver dag er nødvendig, men ikke for mye. De anbefales ikke til tørking, men kan fryses.

Næringsinnhold - Basilikum inneholder eteriske oljer.

Bruksområder - Brukes som dryss over salater og er meget godt sammen med hvitløk, for eksempel pesto. Basilikum passer til både fisk og kjøtt og svært godt til tomater. Den kan godt brukes til dessert.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes både hele og hakket. Basilikum får sterkere smak når den varmes opp. Resultatet blir best dersom du tilsetter basilikum mot slutten av tilberedningstiden.


Blomsterdill/ Krondill
Kvalitet - Den blir mye større enn vanlig dill og har kraftigere smak. "Kronen" (blomsten) minner om karve.

Næringsinnhold - A- og C-vitamin og mineraler.

Bruksområder - Til koking av kreps, pickles og sursylting, passer blomsterdill godt.

Oppbevaring - Den lagres kjølig i en tett plastpose, og kan også settes i vann og behandles som roser.

Tilberedning - Alt brukes oppdelt eller helt.
   
Dill
Kvalitet - Bladene er grønn, frisk og "fjæraktig".

Næringsinnhold - A- og C-vitamin og mineraler.

Oppbevaring - Dill lagres kjølig i en tett plastboks eller en plastpose, eller settes i vann som roser. Snitt stilkene og sett den i varmt vann. Den selges også i potter, som må stå lyst. Vinterstid er det vanskelig å få den til. Dill kan tørkes.

Tilberedning - Alt brukes oppdelt eller helt.
   
Estragon
Kvalitet - Smaken er litt bitter og pepperlignende med anisundertone. Bladene er smale og spisse.

Næringsinnhold - Inneholder A- og C-vitamin, jod og andre mineraler.

Bruksområder - Smaken fremhever appetitten og gir god smak til retter som kylling, kalv og fisk, fylte tomater, risretter og til salatdressinger. Den er selvfølgelig en viktig ingrediens i bearnaisesaus. Bruk hele stilker med blad i eddik og olje.

Oppbevaring - lagres lyst og varmt, gjerne i kjøkkenvindu, en balkongkasse eller potte utendørs. Liker ikke å bli 'våt på bena'.

Tilberedning - Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket, stilken brukes ikke. Estragon oppbevares best nedlagt på eddik. Lag en dressing av crème fraiche, limesaft, estragoneddik, frisk estragon, salt, pepper og litt majones, så har du en fin sommerdressing til salater og grillet fisk.
   
Gressløk
Kvalitet - skal være grønn, tynt rørformet, saftig og spenstig.

Næringsinnhold - rik på A-, B- og C-vitamin samt mineraler.

Bruksområder - Alt kan spises. Gressløk kan brukes i alle retter hvor man ellers bruker løk- dryss på grønnsaker og poteter, i salat, suppe, gryterett, omelett, eggerøre og på smørbrød.

Oppbevaring - Gressløk lagres skåret, så nær 0 °C som mulig, i plastpose eller i en tett plastboks. Kan stå i potte med jord i vinduskarmen og kan plantes ut.

Tilberedning - klippes fint med saks eller brukes hel.
   
Isop
Kvalitet - Smaken er litt bitter og mynteaktig. Isop har små og smale, lansettformede blader som er mørkegrønne.

Næringsinnhold - letter fordøyelsen av fet mat. Den bør ikke brukes av gravide.

Bruksområder - Blomster og blad kan brukes. Bladene brukes som pynt i salater og har en god smak. De brukes til vilt, kjøtt og supper.

Oppbevaring - Ute kan du ha den i flere år dersom den får rikelig med sol og tørr grunn. Inne må den stå i et sørvendt vindu. Den passer godt på balkongen eller terassen. Gi den gjødsel bare i blomstringsperioden, og lite vann.

Tilberedning - Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket.
   
Karse
Kvalitet - Brønnkarse har mørkegrønne, runde blader. Hagekarse er lav med små, grønne blader med tynn stilk.

Næringsinnhold - Karse er meget næringsrik. Den inneholder A- og C-vitamin samt jern og andre mineraler.

Bruksområder - Den brukes som krydder i sauser og supper, og fremfor alt til garnityr til varmretter og smørbrød.

Oppbevaring - De må aldri tørke, men stå i vann. Hagekarse er lett å dyrke fra frø på fuktig vatt plassert i vinduskarmen.

Tilberedning - Blader og stilk kan brukes. Lag majones av eggeplommer, sennep, limesaft, salt, pepper og olje, og tilsett karse. La den stå kjølig noen timer og du har en god dressing til grillet fisk og kjøtt.
   
Kjørvel
Kvalitet - Kjørvel smaker persille og anis. Bladene minner om persille, men både bladene og stilkene er litt hårete.

Næringsinnhold - rik på A- og C-vitamin, jern og kalsium. Bladene kan trekkes til te som stimulerer fordøyelsen og lindrer kretsløpforstyrrelser, leverplager og kronisk slimhinnebetennelse.

Bruksområder - Bladene brukes som pynt til supper, forretter, salater og andre retter. Stilken og bladene kan du bruke i urteolje. Kjørvel kan brukes til det meste.

Oppbevaring - Om sommeren trives den best ute i en stor potte eller i en verandakasse, innendørs i vinduskarmen. Pass på at den ikke får for mye sol midt på dagen. Den trenger blomstergjødsel ved vanning.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. Lag en kremsaus av fløte, kylling kraft/ fiskekraft, og kjør den på blender med kjørvel like før servering. Dette blir en god saus til kylling eller fisk.
   
Koriander
Kvalitet - Smaken er skarpt jordaktig. Den har tannete nedre blad og et finskåret øvre bladverk.

Næringsinnhold- bra for fordøyelsen. Den demper oppblåsthet og luft i magen, og lindrer migrene.

Bruksområder - Bladene kan brukes til gryteretter, salater, sauser, fiskeretter og salsa. De kan også brukes i urteolje og urteblandinger. Er svært god til kylling.

Oppbevaring - Den lagres lyst og lunt. Pott den gjerne om, og sørg for god drenering med flis, stein eller lign. Bruk ikke for mye vann. Knip av de øverste bladene etter hvert.

Tilberedning - Hele planten brukes hel eller opphakket. Kutt rødløk, tomater og litt chili i terninger, og bland sammen med litt olje, limesaft og frisk hakket koriander, og du har en enkel, men god salsa.
   
Løpstikke

Kvalitet - Smaken minner om selleri. Bladene er store, dypt flikete og stortannete. De er mørkegrønne.

Næringsinnhold - NB! Gravide og de med nyreproblemer bør ikke bruke denne urten.

Bruksområder - Brukes i supper, gryteretter og buljonger. Bruk bladene i salat og lag olje av urten.

Oppbevaring - Løpstikke egner seg ikke til å ha inne. Utendørs bør den ha en stor potte. Den kan bli opptil 1,5 m høy selv i potte. Klipp den jevnlig. Kjøper du en potte, og ikke skal bruke alt på en gang, så er det best å fryse den.

Tilberedning: Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket.
   
Merian
Kvalitet - Smaken er mer søt og krydret enn hos oregano. De tett grupperte bladene er små og grønne. Pottene skal ha fuktig jord, og planten skal være frisk uten gule blad. Lave planter er beste kjøp, da de har vektsmuligheter.

Næringsinnhold - Bladene inneholder A-vitamin, og merian er sammen med oregano regnet som de mest antiseptiske plantene.

Bruksområder - Denne urten er god å bruke i salater, salsa, relish, sauser, til kjøtt, ost, sammen med tomat, egg og fisk. I varme retter tilsettes merian like før servering. Stilker som legges på grillkullene gir maten en mild fin smak.

Oppbevaring - Merian kan med hell plantes ut, og kan fint stå i potte i vinduskarmen. Ikke vann for mye, og ikke for sterkt sollys midt på dagen. Gi den næring en gang iblant.

Tilberedning - Knip de ytterste bladene først. Et godt tilbehør til grillet kylling.
   
Mynte
Kvalitet - Bladene er dunete, avlange, skarpt taggete og grå- grønne.

Næringsinnhold - Den er beroligende og antisepisk.

Bruksområder - Te og myntesaus er vel kjent sammen med fisk, kylling, kjøtt (spesielt svinekjøtt). Mynte blir vel mest brukt sammen med desserter. Brukes både til pynt og til smak. Mynte er velsmakende sammen med svinekjøtt. Kan brukes til å lage mynteolje og myntegelé som engelsk-mennene bruker til lam.

Oppbevaring - Ute er den en av de plantene som sprer seg overalt hvis du ikke holder styr på den. Mynte egner seg godt i potter. Pass på at den får nok lys og næring. Forvokste planter skjæres ned; pass på at jorden er fuktig og du kan få planten til å spire fra roten igjen. Bladene kan tørkes eller fryses før blomstring.

Tilberedning - Te og myntesaus er kjent med fisk, kylling, kjøtt (spesielt svinekjøtt). Mynte blir vel mest brukt sammen med desserter, til pynt og til smak. Mynte er velsmakende sammen med svinekjøtt. Kan brukes til å lage mynteolje og myntegelé som engelskmennene bruker til lam.
   
Oregano
Kvalitet - Den er grønn og frisk.

Næringsinnhold - Dette er en av de mest antiseptiske plantene.

Bruksområder - Den passer godt som krydder til pizza, kjøtt og tomatretter, og til grønnsaker, pasta og ost.

Oppbevaring - Den kan med hell plantes ut på en solrik plass. Kan oppbevares i potte i vinduskarm, i fuktig, men ikke vasstrukken jord. Kjøp lave planter som har vekst-muligheter.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. I kokte retter bør oregano tilsettes rett før servering ettersom koking ødelegger smaken og fargen.
   
Persille
Kvalitet - Kruspersille er toårig og har som navnet sier krusete blad. Den er den mest kjente av alle urter i vesten, har sterk grønn farge og er sprø og spenstig. Bladpersille har glatte, taggete blad som ikke er så sprø.

Næringsinnhold - Persille er meget rik på vitaminer, spesielt A- og C-vitamin, og har mye jern og kalium.

Bruksområder - Den spises som den er til pynt, fisk, suppe og omelett. Persille fremhever smak på mat, spesielt på andre urter. Tilsett den helst like før servering. Persille er et velkjent middel mot dårlig ånde, spesielt hvitløkslukt.

Oppbevaring - Persille lagres så nær 0 °C som mulig, gjerne i en tett plastboks eller en plastpose. Bunter kan også settes i vann. Kruspersille i potte trenger mye lys og næring. Den kan plantes ut og er toårig.

Tilberedning - Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks.
   
Rosmarin
Kvalitet - Den har nåleformede, mørkegrønne blad.
Næringsinnhold - Rosmarin inneholder eteriske oljer som har soppdrepende og bakterie bekjempende egenskaper. Den sies å hjelpe mot hodepine og dårlig ånde.

Bruksområder - Svært godt til lam, vilt, gryteretter, tomatretter og bakverk. Kan brukes til dessert i form av rosmarinis/ sorbet. Svært sterktsmakende urt, derfor må du ikke bruke for mye.

Oppbevaring - Gi rosmarin lys, næring og en lun plass. Har du den ute, bør du ta den inn om vinteren. Den er eviggrønn og flerårig. Store planter kan skjæres ned og bladene kan tørkes, eller ha den i olje eller eddik.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bruk ikke stilken.
   
Salvie
Kvalitet - Man bruker de eviggrønne, grove, tynne og ovale bladene som er meget aromatiske.

Næringsinnhold - Den har mye C-vitamin. Som uttrekk til te er salvie et førsteklasses middel mot forkjølelse.

Bruksområder - Bruk salvie med forsiktighet. Gir nydelig smak og bidrar til å fordøye fet mat. Salvie er antiseptisk og dreper evt bakterier i kjøtt når den får koke med. jHele stilker og blader kan blandes sammen med olje eller eddik. Da får vi nydelig urteolje eller urteeddikk. Den er god i vegetarmat. Meget god til både fisk og kjøtt.

Oppbevaring - Salvie liker seg godt ute, kan fint oppbevares i potter inne. Ikke for mye vann og næring, men nok lys.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. De brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks.
   
Sitronmelisse
Kvalitet - Den smaker og lukter svakt sitron. Bladene er ovale, tannete og lett rynkete.

Næringsinnhold - Sitronmelisse sies å lindre hodepine og gi god hukommelse. Drikkes sitronmelisse-te etter måltidet, kan den være fin for fordøyelsen og hjelper mot for mye luft i magen.

Bruksområder - Brukes veldig mye til desserter til pynt eller til marinader. Er frisk til fiskeretter.
Oppbevaring - Sitronmelisse er lett å "få til". Den vil ha mye lys, men ikke for sterk sol midt på dagen, og den vannes normalt. Gjødsles skal den kun om sommeren, ellers blir veksten for frodig og myk, og aromaen og fargen svakere. Plukk av de ytterste bladene ved bruk.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. Brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. De må aldri kokes og den brukes som oftes hel. Lag en fruktsalat og ha i sitronmelisse som vil sette en frisk smak på salaten.
   
Syre
Kvalitet - Den har mellomgrønne blad formet som et skjold. Smaken er syrlig, som navnet sier.

Næringsinnhold - Denne planten inneholder C-vitamin og jern. Syre hjelper mot for mye vann i kroppen. Den er vanndrivende

Bruksområder - Den brukes i supper, omeletter, fiskesauser og sammen med fjørfe og svin. Den er fin til å mørne kjøtt med. Pakk biffer inn i bladene, eller ha hakkede blad i en marinade. Bruk den med måte på grunn av det store syreinnholdet.

Oppbevaring - Syre er lett å plante ute. Vil du holde bladene friske og saftige, så knip av eventuelle blomster som kommer. Vann godt og gi den gjødsel.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. De brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Lag en kremsaus av freset sjalottløk og kremfløte, og tilsett syreblader like før servering. Denne sausen er svært god til lettstekt fisk.
   
Timian
Kvalitet - Bladene er små og grønne. Eviggrønn og flerårig.

Næringsinnhold - Den har sterke antiseptiske egenskaper.
Bruksområder - Timian er en av hovedingrediensene til bouquet garni og er fabelaktig til lam. Kan brukes til både kjøtt og fisk. Brukes svært mye til retter med tomat og er meget god i ertesuppe.

Oppbevaring - Timian egner seg godt i potte. Liker veldrenert jord, der den skal vannes sparsomt: La jorden i potten være på grensen til tørr. Gjødsle bare av og til. Potten må stå på et solrikt sted. Den er svært lett å dyrke ute. Bladene er fine å tørke eller de legges på eddik eller olje.

Tilberedning - Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bak tomater i ovnen med olivenolje, timian, salt og pepper.

Tips en venn om denne siden
Fra e-post Til e-post

Kilde: Bama

 

Copyright © 2009, /www.stash.no. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this webs owner is strictly prohibited.
Editor: Hilde Andersen, inspirasjon (@) stash.no.