Hovedsiden
Om stash
Kontakt oss

 
mat og drikke / kjøkkenurter

Urter på benken

Mens vi venter på sommeren, kan vi trøste oss med en liten urtehage på kjøkkenbenken. Kjøp de urtene som ser friske og frodige ut, i de største pottene. Ta av plastemballasjen når du kommer hjem, og sett dem så lyst som mulig. Unngå sterk sol, den kan svi bladene.
Publisert 20.05.05, kilder nederst på siden

Relaterte linker
www.matprat.no
www.matogdrikke.no www.frukt.no
Anbefalte bøker
Urter i hagen
Urter og krydder
Grønn lidenskap
Relaterte artikler
De mest brukte urtene
Urtenes virkning
Urtenes historie mm

- Urter trenger vann nesten hver dag, gjerne en dusj i ny og ne, samt gjødsel hver 14 dag.

- Urtene kan flyttes ut når fare for nattefrost er over.

- Det anbefales at de plantes over i større krukker om de skal leve utendørs i sommer.

- Pass på at de står lunt, men ikke i den verste solsteken.

- Mange av urtepottene inneholder småplanter som er sådd tett i tett. Når du høster av dem de første gangene kan det være lurt å rykke opp hele planter i stedet for kun å klippe toppene. På denne måten tynner du ut plantene i potten, og resten får større groplass.


Urtetyper

Basilikum
Er uunnværlig for den som liker italiensk mat.
Den kan med rette kalles urtenes primadonna og vil ha det lunt, lyst og varmt. Vil ikke stå i vann, mistrives i kulde og dør ved null grader.
   
Rosmarin
Er egentlig en eviggrønn busk fra landene rundt Middelhavet.
Den elsker sol og varme, og vil ha veldrenert jord.
Prøv rosmarin på sommerens grillkoteletter.
   
Timian
Er selvskreven i ertesuppe og nydelig til fløtegratinerte poteter.
Pass på at den ikke blir stående med vann på skålen.
Passer til alt, og har antiseptisk virkning.
   
Koriander
Er blitt en veldig populær krydderurt, fordi mange nordmenn har fått smaken på asiatisk mat. Den er ettårig, men kan frø seg selv. Stimulerer fordøyelsen.
   
Karse
Er lett å dyrke og et populært pålegg.
   
Gressløk
Sett den gjerne i et bed eller stor krukke, den er flerårig. Setter god smak på fisk og kjøtt.
   
Persille
Er super sammen med fisk på grillen. Kan også brukes til kryddersmør. Den er flerårig, kan klippes helt ned og kommer trofast opp igjen.

Tips en venn om denne siden
Fra e-post Til e-post



Kilder: Kine Krogh, OBOS bladet nr. 3 2005, Bama

 

Copyright © 2009, /www.stash.no. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this webs owner is strictly prohibited.
Editor: Hilde Andersen, inspirasjon (@) stash.no.