Hovedsiden
Om stash
Kontakt oss

 
mat og drikke / italienske vinområder

Vin fra Italia

Italia er i dag verdens største vinprodusent, som har gått fra å være kvantitet produsent til å lage kvalitet. Det skjedde en overgang ca 1970-80 da etterspørselen på billig vin sank og man ble mere opptatt av kvalitet. Italienerne fikk kritikk og la om vinproduksjonen sin.

I 1980 produserte Italia 80 millioner hl, men i dag er produksjonen senket til 65 - 70 millioner hl. I dag destilleres 25% av Italias produksjon vin til teknisk sprit. Italia har i dag et stort potensial for produksjon av kvalitets vin som ikke er utnyttet fullt ut.

En del av Italias viner kan være syrlige og stramme hvis de drikkes uten følge av mat, men til mat kommer vinen til sin fulle rette.

Syre og tanniner er ofte en ting som fungerer godt sammen med mat og utfyller hverandre godt. De hvite vinene er relativt nøytrale og lette i smaken, med  medium syre, bløte og lett drikkelige. De røde vinene kommer i et enormt antall stiler, men generelt kan en si at de inneholder en spenstig struktur og en friskhet med en god del tanniner. Den syrlige og faste strukturen kombineres ofte med en litt søtlig frukt aroma.


Italias vinlov
I 1963 ble det innført et klassifikasjonssystem:

Denominazione di Origine Controllata (D.O.C)
Dette systemet bygger løslig på det Franske appellation controlee- systemet. Så kvalitetsprodusenter ble tvunget til å selge sine beste viner som bordvin siden de ikke oppfylte kravene til den høyere klassen. Dette var grunnen til at Italia i 1992 innførte en ny vinlov:

Donominazone di Origine Controllata e Garantita (D.O.C.G)
Dette er den øverste klassen der staten garanterer for kvaliteten på vinen. Den ble først etablert i 1984, og viner i denne gruppen må ha et garantisegl på flasken. Her har vi strenge krav til kvalitet.

Denominazione de Origine Controllata (D.O.C)
Her settes det grenser for druesammensetninger og mengder. Det er også bundet til begrenset geografiske områder. Krav til produksjonsteknikker.

Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Dette er en vin fra et geografisk avgrenset område, her er det rammer for hvilke druer som er tillatt. Årgangen er lov å oppgi på flasken, men ikke definere område og druer.

Vino da Tavola (VDT)
Her blir kun farge på vinen angitt, det er ingen begrensninger for druetyper, årgang eller geografisk opprinnelse.


Italias vindistrikter

Veneto
Soave, Valpolicella, Pinot Grigio. Alle vinene, som nærmest er synonyme med Italiensk vin i det hele tatt, produseres i Nord-Italia. Veneto er avgrenset i sør av Po-elven og i vest av Garda sjøen. Byen Verona ligger vest for Veneto og er hjem byen til Romeo og Julie. Veneto kan deles inn i sentrale deler, som ligger sentralt rundt høydedragene rundt Vicenza som heter Verona og i øst Veneto som ligger nord og øst for Venezia.

I Veneto i dag produseres det i dag 20% av Italias DOC viner, dette er mer enn noen av de andre regionene. Navn som Valpolicella og Soave er verdensberømte og begge har Classico vinmarker. Begge Calssico vinmarkene må holdes av skilt fra vinene, fra slettene som bare kan bruke Valpolicella og Soave navnene uten tillegg.

Det mest kjente området i Veneto er Valpolicella, som lager viner på druen Corvina som hoveddrue men også blandet med Rondinella og Molinara. Dette gir lette saftige vin som bør drikkes unge. I dag lages det også kraftige og fyldige viner fra dette området.

Vinen har ofte aroma av bitre mandler, syrlige kirsebær og et visst krydder preg. Det egentlige Valpolicella - det opprinnelige, fikk merkelappen Classico. Det gjør at hvis man ønsker å drikke riktig Valpolicella, må man kjøpe Valpolicella Classico. De store vinene fra Valpolicella er Amarone, Ripassa og den søte Recioto, og en av de viktigste produsentene er Zenato.


Trentino-Alto Adige
Dette distriktet ligger i den sørlige delen av Tyroll, området har Alpene i bak kant og landskapet er fjell, bakker og berg. Her lages det lette og delikate hvite viner, som normalt er tørre. De mest brukte druer er Muscat, Chardonny, Pinot Blanc, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Traminer og riseling Renano/Italico.

Hele Trentino området har DOC status. De røde vinene som produseres her er lette, saftige og delikate. Deres saftige syre og karakter tilsier at disse vinene bør drikkes unge. Av røde druer benyttes stort sett Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Largrein, Merlot, Pinot Noir og Schiara.


Piemonte
Piemonte betyr ved fjellets fot og ligger lengst mot vest ved grensen til Frankrike, og er en av de viktigste regionene for kvalitets produkter i Italia.

Torino er kanskje hovedstaden for vinproduksjonen i området mens Astis og Alba er viktige vinsentre i samme område Terrenget er svært kupert med svært kalkholdig leirejord. Eiendommene er ofte små og har ofte bi-inntekter ved siden av vinproduksjonen, som hasselnøtter. Sør/ øst for Torino er landskapet karakteristisk av bratte åser med snorrette rekker av vinstokker som streker seg horonsotalt langs skråningene. Dette er hjerte i nebbiolo-land med vindistriktene Barolo og Barbaresco på hver sin side av den lille byen Alba, som også er berømt for sine hvite trøfler.

Røde druer: Pimonte kan skilte med flere særegne røde sorter som Barbera og Dolcetto og berømte nebbiolo fra Barolo og Barbaresco.

Hvite druer: Her er det gjerne Muscato som er mest brukt, men også Astia og Moscato O`astis. Gaja er Piedmonte (og Italias) mest kjente vinprodusent.


Friuli
Dette regnes som Italias beste hvitvins område, her lages delikate, fruktig og friske viner, som uttrykkes druens karakter. Tradisjonelt uten påvirkning av fatlagring. Distriktet ligger nord/øst for Venezia . De steder det dyrkes rødvin brukes det ofte Franske druer som Cabernet og Merlot, men det er jo de hvit druene som dominerer.

De fleste hvite viner lages i distriktet Collio Oriental del Friuli. Collio lager viner med noe mer fylde, rund het og finesse. Her lages også de beste vinene i åssiden, de hvite vinene fra dette område er de mest anerkjente.

Røde druer: Cabernet Frang, Refosco, Merlot og Cabernet Sauvignon.
Hvite druer: Chardonny, Tocai og Sauvignon Blanc.


Emilia - Romaga
Er mest kjent for sine Lambrusco viner som er halvtørr, perlene røde viner som er laget av drue med samme navn. Den andre vinen som kommer fra dette området er Sangiovese di Romangan som er en fruktig rødvin som drikkes ung og som kan være fra den syrlige typen til den runde og behagelige. Zerbina er en av Emilia Romagna's mest talentfulle produsenter.


Toscana
Toscana er ofte beskrevet som Italias svar på Frankrikes Bordeaux. Druen Sangiovese er den druen som er mest utbrett og det finnes mange undergrupper til denne drue sorten, den mutanerer nesten like bra som Pinot Noir. Druen har høy syre og tannin og det gir viner med medium til god fylde, med fruktaromar som ofte: bringebær, krydder og anis når den er ung.

Det mest kjente distriktet i Toscana er Chianti, som kun lager røde viner som må ha 75-90% Sangiovese, 5-10% Canaido og 0-5% hvite druer og max 10% andre druer som oftest Cabernet Sauvignon. I Chianti er det en del produsenter som ikke får selge sine viner som DOCG, fordi de bruker drue sammensetninger som ikke er tillatt som f.eks:Tignanello og Sassicaia, som må selges som VINO DE TAVOLA.

Chianti Classico er vin med størst fylde og kraft, mens fra Chianti Rufina kommer viner med mer eleganse og syre rike viner med meget god kvalitet. I Chianti er det 7 under distrikter.

Men Toscana er langt mer enn Chianti. Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montalcino i sør og Carmignano i vest mens deres "lillebror viner" Rosso di Montepulcino og Braco Reale viser Sangiovese på sitt beste. Viner fra Brunello di Montalcino er laget på 100% Sangiovese, dette gir viner med stor fylde og kraft. Slående hvitviner kommer hovedsakelig fra Vernaccia.


Umbria
Umbria er en liten region midt inne i Italia og regionen er velstående og frodig. Dette er distriktet hvor den hellige Frans av Assisi kommer fra. Men distriktet er mest kjent for to viner den hvite Orvietto og den røde Rubesco.


Det sørlige Italias vindistrikter
Det sørlige Italia produserer stort sett bordviner, de hvite vinene brukes ofte som basis for vermutproduksjon. I Puglia finner vi noen av de leste sporene av vinproduksjon i Italia og under Romertiden ble vinen fra Puglia eksportert verden rundt. Sicilia er Middelhavets største øy og er det stedet i Italia som produserer mest vin. Det kjente vinproduktet er vel Marsala som er en sterkvin.

Kilde: Vinhuset italienske viner


 

Copyright © 2009, /www.stash.no. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this webs owner is strictly prohibited.
Editor: Hilde Andersen, inspirasjon (@) stash.no.