Hovedsiden
Om stash
Kontakt oss

 
mat og drikke / spanske vinområder

Spansk vinproduksjon

Vinproduksjon er en gammel tradisjon i Spania. Således finnes det beretninger om fønikere som dro til Spania for å kjøpe vin. Romerne tok vel vare på tradisjonene, og drev aktiv vindyrking i området fra Tarragona til Alicante.

Historie
Interessen spredte seg fra kysten og innover i landet. I Middelalderen var Spansk vin en stor eksportvare som ga landet gode inntekter. Etterhvert kom imidlertid tilbakeslagene. Med maurerne som forbød vindyrking, deretter med kirkens sterke dominans som ikke oppmuntret til landbruks-virksomhet av denne typen. De mange utenrikspolitiske tilbakeslag satte landet tilbake på mange områder, og den tidligere storhet var det til slutt ikke engang glansen igjen av. Men gudskjelov er det nå umiskjennelige tegn på at landet som har mer jord viet til vinstokker enn noe annet land og likevel i genrasjoner har prestert det middelmådige, endelig begynner å vise hva det kan klare. Moderne Spansk vinproduksjon startet nemlig med en katastrofe, - i Frankrike.

I 1870 begynte den fryktede vinlusen, Phylloxera, sin herjing i de Franske vinmarker. Vinmark etter vinmark ble ødelagt, og Franskevinprodusenter så seg fortvilet om etter andre steder å produsere. Steder der lusen ikke fantes. Mange satset på Spania, og dermed fikk de langt moderne Franske produksjonsmetoder innpass. Dessverre fulgte vinlusen i sporene til de Franske læremestrene, og da man etterhvert fant ut at Amerikanske rotstokker var resistent mot lus, og kunne podes med Franske druesorter, dro de fleste Franskmennene tilbake igjen. Men effekten var oppnådd. Spania var for alvor kommet på vinkartet.


Inndeling av vinområder
Spania har mer dyrket vinmark enn noe annet land, selv Italia. Likevel er vinproduksjonen bare en tredjedel av Italias, dette er fordi vinmarkene er variert beplantet. En enkel oversikt over Spanias vinproduksjon får vi ved å dele landet i en nordlig, en midtre og en sørlig sone. I nord produseres de beste svakviner.


Fordeling i regioner
I den varme midtsone er det stor produksjon av enkle, rimelige viner. I sør er det sterk vinsproduksjonen som er viktig. Spanias store og lange elver er meget viktig for vin produksjonene. De nordligste elvene som renner fra øst til vest er Douro og Tagus som renner ut i Atlanterhavet på Portugal sin kyst. Guadiana renner også fra øst til vest men vender sørover etter at den har krysset grensen til Portugal. Den fjerde elven renner først vestover men svinger sør ved Sevilla, dette er Guadalquivir. Den siste elven er Ebron som starter sin ferd i fjellene ved grensen til Frankrike og renner øst over i motsetning til de andre elvene. Rioja er et av de områdene den renner igjennom, og elven renner ut i Middelhavet i Catalonia.


Klimavariasjon
Variasjon er nøkkelen til Spanias vinregioner, og hvis vi begynner i nordøst, finner vi viktige vinmarkområder i Navarra, Aragón og Catelonia. Lengre mot sørøst i Aragón ligger Carinena og gisper i solen. I Catelonia over mot øst er vinmarkene delt mellom små, avgrensede områder. I Penedés ligger vinproduksjonen langt foran resten av Spania. Tett inntil Navarra ligger Rioja. Nede i sentrale delene av Spania er områdene blant de varmeste og mest solsvidde i Europa. Castilla-La Mancha streker seg ut og danner et kjempestort, tørt platå med vindmøller og vinstokker som veksler mellom å bli pisket av kalde vintre og svidd av usannsynlige varme sommer. La Mancha omfatter også Valdepeñas DO helt i sør. Over i den østlige delen av La Mancha ligger Utiel-Requena. Helt i sør ligger Sherry distriktet Jerez de la Frontera.


Spanias vinlov har fire klasser

Denominacion de Origen (DO)
Tilsvarer grovt sett Frankrikes AOC. Ca. 40 områder, her kommer navnet etter regionen. Her er det en styring av druen, avling og vinifikasjon.

Denominacino de Origen Calificada (DOC)
kom i 1991 med utdeling til Rioja. Den er reservert for viner som har lang tradisjon for høy kvalitet. Bestemmelsene er mer stringent og krever omfattende smaking. (Rioja er fremdeles det eneste DOC)

Vino de la Tierra

Landvinsklasse. 60% må komme fra et distrikt, få krav til druetyper.

Vino Comarcal

For tiden 28 områder, og de har ingen store kvalitetspresentasjoner.

Vino de Mesa

Bordvinsklasse. Her er det ingen krav til vinene, uten dyrkningsområde.


Klassifisering/tilleggsinfo
Sin Crianza betyr at vinen ikke har hatt fatlagring.
Crianza vinen har hatt 1 år på fat og minst 1 år på flaske før salg.
Reserva betyr at vinen har hat minst 1 år på fat og minst 2 år på flaske før salg.
Gran Reserva vinen har hatt minst 2 år på fat og minst 3 år på flaske før salg.
  I Spania er det ingen krav til fattype.

Vinområder

Catalonia
Området rundt de to Romerske byene Villafranca og Terragona kalles i dag Penedés. Penedés er den største og viktigste vinsonen i Catalonia i nord/øst Spania. Distriktet ligger ved kysten sør for Barcelona.

Penedés
er delt inn i tre områder: Bajo Penedés, Medio Penedés og Alto Penedés (Superior). Penedés er mest kjent for sine musserende viner av meget høy kvalitet og mest moderne DO. Noen av verdens største kjellere for produksjon og lagring av musserende vin finnes i dette området. Byen San Sadurni de Noya er senteret for produksjonen av musserende vin i Spania og 90% av produksjonen kommer fra dette området.

Cava
er det Spanske fellesnavnet for all musserende vin som er lagret ved annengangs gjæring på flaske. I Cava brukes stort sett de Spanske druer som: Xarel-lo er den som er mest brukt, den gir struktur og syre. Parellada tilfører vinen finesse. Macabeo denne druen tilfører aroma stoffer til vinen.

Chardonney
brukes i produksjonen av enkelte musserende viner. Cava er et beskyttet varemerke på linje med Champagne, det stiller krav til produksjons metoden (Champagne metoden) og området vinen kommer fra. Andre hvite druer som blir brukt i Catalonia er: Garnacha Blanca og Malsavia det blir også brukt druer som: Risling, Muscat, Gewurztraminer og Sauvignon Blance. Røde druer: Granacha, Carinera, Moastrell, Tempranillo og Cinsault, det blir også brukt druer som: Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noire. I Catalonia er det også en relativt stor produksjon av hvite, rose vin og røde. Disse vinene lages mye av de samme druer som i Rioja og druer som kommer fra Frankrike, de lager også viner som er en blanding av Spanske og Franske druer. Penedés er preget av moderne produksjons metoder. Her brukes både Amerikansk og Fransk eik.

Rioja
Denne regionen ligger ved Ebros øvre løp, og Rioja DOC blir delt inn i tre distrikter: Rioja Alta, Rioja Alsvesa og Rioja Baja. Rioja Alta ligger ved sørbredden av Ebron, hovedstaden i dette vinområder er Hebron.

Klimaet i Rioja Alta er temperert og relativt fuktig og det gir de fineste vinene innen Rioja. Rioja Alvesa ligger på nordsiden av Ebron og i provinsen Alva. Distriktet er beskyttet av en fjellkjede i nord og har dermed et varmere klima enn Alta, dette gir viner med høyere alkohol og kraft.

Rioja Baja ligger på begge sider av elven Ebron og ligger lengre sør/øst over, og er det største området i Rioja. Her finner vi mer Middelhavs preget klima som gir viner med mye alkohol og ikke den samme eleganse. De mest brukte druene i Rioja er Tempranillo og Granacha til de røde vinene, og Viura når det gjelder de hvite viner. Vinene fra Rioja er har generelt karakter og styrke som harmonerer. Riojas varemerke er fatlagring. En av Rioja's fremste produsenter er Martinez Bujanda.

Navarra
Navarra er et DO område som ligger nord for Rioja i Lav-Pyreneene. Her produseres viner som kan minne om Rioja viner i kvalitet. Men distriktet er mest kjent for sine tørre, fruktig og smakende roseviner, men rødvins produksjonen dominerer stadig mere. Det benyttes stort sett de samme druer som i Rioja.

Rødvinene er lyse og alkoholiske. Grenacha har vært den viktigste av de røde druene, som er dyrket i Navarra de siste ti årene. Likevel skjer nesten all nyplanting på rødvinsmarkene med Tempranillo druen. Likevel dominerer Granacha fremdeles - men alt blir ikke til rødvin. Noen av Navarras beste viner er rosevin laget fra Grenacha, vanligvis kaldgjæret. Andre nykommere på Navarras vinmarker er Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay.


Galicia og Castilla Y León
Disse vindistrikter finner vi i nord/vest Spania. Galicia er omgitt av hav på to sider, og det faller stadig vekk regn nedover åsene. Galicia kalles "Det grønne Spania". Galicia`s vinmarker ligger mellom korn og frukt åker og det er først i senere tid at de har begynt å bli avansert. Galicia deles inn i fem vinområder: Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribiro, Monterrey og Valdeorras.

Rias Baixas lager tørre hvitviner av druen Albariño, som er blant de beste hvitviner i landet. Castilla Y León har et variert vær fra varme somrer til kalde og regn fulle vintre.

Castilla Y León er delt i 4 vinområder: Toro, Cigales, Rueda og Ribera Del Duero som er et kvalitetsdistrikt, hvor bl.a. prestisje produsenten Vega Sicilia holder til i den vestlige enden.


La Mancha
La Mancha ligger 500 til 800 meter over havet og er et tørt slettlandskap, hvor det er meget varmt. De beste vinene kommer fra Valdepeñas. I La Mancha blir det plantet ni hvite vistokker for hver røde. Tradisjonelt tilsetter men store mengder hvite druer til alle rødevinene i La Mancha og Valdepeñas, bortsett fra de aller beste.

Den mest brukte hvitvinsdruen er Airen av røde druer Tempranillo (eller Cencible som de kaller den her.)

La Mancha er det området som har meget høy produksjon og driver kvantitet i stede for kvalitet. Byen Valdepeñas som ligger i den sørlige delen av La Mancha, gir vinene navn fra dette distrikt. Vinene er sterke, fruktige og er laget på Cencible. Det brukes også mye eik fat til de bedre kvalitetene.

Kilde: Vinhuset spanske viner



Kort om spanske vinområder

Nesten uansett hvor du befinner deg i Spania kan du besøke en vinkjeller i de nærmeste omgivelser. I tretten av Spanias sytten regioner drives kommersiell produksjon av vin. Ønsker du å legge turen om en vinkjeller neste gang du er på reise i Spania, finner du smakebiter fra de vinproduserende regionene nedenfor.

La Rioca Kongen av rødvinene
Rioja har de fleste prestisjetunge rødviner i Spania. Det hevdes at Rioja- vin er best i verden når det gjelder forholdet kvalitet/pris. Marqués de Cáceres og Viña Pomal klinger kanskje kjent?

Navarra Vinens tusen ansikter
Navarra er et vinunivers i miniatyr. Det som karakteriserer en Navarra-vin er dens mangfoldighet (temperaturvariasjon, jordsmonn, forskjellige typer druer og stiler). Chevite-vinene kommer herfra.

Aragon En stjerne er født
Regionen ble tidligere regnet for å ha dårlige viner med høyt alkoholinnhold. Dette er i ferd med å endres, og nå produseres det gode, diskrete viner i Campo de Borja og Somontano.

Cataluña 2000- årenes viner
Dette området har lange tradisjoner innen vinproduksjon. På slutten av 1800-tallet ble det startet produksjon av musserende hvitvin her, og i dag kommer 90 prosent av all spansk cava fra dette området. Freixnet og Cordorníu er best kjent.

Pais Vasco Vin og matglede
Rioja - Alavese - vinene kommer herfra, i tillegg til andre kjente merker som Marqués de Arienzo, Marqués de Riscal og Faustino Martínez.

Castilla Y Leon
Dueros prakt
Elven Duero renner gjennom området. Munkene fra Cluny, som fulgte pilegrimsveien til Santiago de Compostela, brakte med seg vinstokker til området. Det er disse stokkene som gir de fine rødvinene Ribera del Duero.

Calicia Atlanterhavets storhet
Her produseres en stor del av Spanias beste hvitviner. Albariño-vinene er nydelige til sjømat. Også vinene fra Valdeorras og Ribeiro er i ferd med å skaffe seg et navn.

Castilla La Mancha Don Quijotes land
Området er kjent for de mange vinmarkene som ligger på rekke og rad. Det dyrkes mange typer druer i dette området, som er i ferd med å bli gjenoppdaget som vindistrikt.

Extremadura Tilbake til fremtiden
Her finnes lange, men nesten ukjente vintradisjoner som strekker seg tilbake til romansk, visigotisk og arabisk tid. Her dyrkes mange typer druer, og alt tyder på at vinproduksjonen i området har våknet til nytt liv.

Andalucia Vin som kunst
Her lever kulturen, og en del av den er vinen – ikke minst sherryen. Velkjente og populære merker som Tio Pepe og La Ina er herfra, men det finnes mange gode sherryer i området.

Valencia Den store, spanske vinhavnen
Her produseres gode, friske rosé- og rødviner (Merlot ogCabernet Sauvignon). Men det er de søte, klassiske vinene Moscatel og Fondillón som er mest kjent.

Murcia Solens vin
Inntil for ti år siden var Yecla og Jumilla – regionens store vinområder – synonymt med robuste viner med høyt alkoholinnhold og en tendens til å oksydere. Nå produseres kvalitetsvin – aromatiske roséviner og unge, moderne rødviner.

Kanariøyene
På Tenerife og Lanzarote kan man smake lokalprodusert vin. Det er stort sett søte og halvsøte viner som produseres på Lanzarote (Malvasía). På Tenerife produseres også røde og hvite viner.

Kilde: Cathrine Sørensen, Spanias amb, Turistavdelingen www.barcelona.no


 

Copyright © 2009, /www.stash.no. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this webs owner is strictly prohibited.
Editor: Hilde Andersen, inspirasjon (@) stash.no.