Hovedsiden
Om stash
Kontakt oss
new blog/site
Nyttige ressurser
bransjeforeninger
diverse webstash
oppslagsverk
faktainformasjon

Mindre nyttig
websider å besøke
litt webinspirasjon

One.com domene
 
nyttig og unyttig / dyrk din egen karriere

Stepstone:
Karrieren din er ingen tilfeldighet

Den er et resultat av valg du tar, og de valg du unnlater å ta. Du bør dyrke din karriere bevisst, på samme måte som du gjør med ditt private liv.

Å ta riktige valg og sørge for å opprettholde fremdriften er en viktig jobb du gjør for deg selv. Et kontrollspørsmål er om du føler entusiasme for det du gjør. Kanskje på tide å ta et nytt steg eller et nytt trinn? Å være målbevisst handler ikke om en konkret stilling eller status, men å føle at du er der du skal være i forhold til dine ambisjoner.

Du bør arbeide aktivt for at de riktige personene kjenner til deg, og at du har god informasjon om de mulighetene som finnes. Her finner du noen tips og råd til hvordan du dyrker din egen karriere.

Det er viktig at du planlegger karrieren din hvis du vil at den skal gå i mest mulig riktig retning gjennom arbeidslivet ditt. Enten du er selvstendig næringsdrivende eller jobber i et stort konsern bør du ha noen grunnleggende ideer om hvilken vei du vil at karrieren din skal gå.


Skap en visjon
Start med en visjon - hvor vil du være om 10 år? Ta utgangspunkt i at ingenting er umulig. Skriv ned ditt drømmescenario og prøv deretter å formalisere det til et konkret mål. Mennesker som lykkes, enten det er i sport, forretningslivet eller innenfor kunst, er svært fokusert på målene de har satt seg. Du må vite hvor du vil før du kan prøve å komme deg dit.

Identifiser mulighetene dine

Neivel, alle kan ikke vinne en olympisk gullmedalje. På et tidspunkt må du analysere de sterke og svake sidene dine, og identifisere hvilke karriereområder som har høyest potensial for deg personlig.

William Frank, administrerende direktør i CareerLab.com, påpeker at karrierer har en tendens til å få en egen drivkraft. Derfor er det viktig at karrieren din begynner å rulle i riktig retning. Han anbefaler også at du bør se på trender innenfor den bransjen eller det yrket du er interessert i, slik at du kan danne deg et bilde av hvilke fremtidige karrieremuligheter som finnes der.


Bredde og fleksibilitet
Uansett hvor viktig det er å ha fokus, bør en karriereplan også være fleksibel. Erfaringer du skaffer deg på veien kommer til å ha innvirkning på hvordan du ser på deg selv og den jobben du virkelig ønsker deg. Arbeidsgivere ser etter denne typen fleksibilitet når de rekrutterer.

Hans Gutsch, personaldirektør i Compaq, har langtidsperspektiv på rekruttering: "Vi ville ikke ha vært i stand til å komme dit vi befinner oss i dag hvis vi ikke hadde rekruttert for framtiden. Når vi rekrutterer, ser vi etter personer som vi mener kan endre stilling og også forfremmes innen bedriften". Evnen til å tilpasse seg er i følge Gutsch et nøkkelkrav i og med at det er vanskelig for bedriftene å forutsi kravene de vil komme til å stille til de ansatte i framtiden.


Milepæler
Reis noen milepæler - punkter langs veien mot målet ditt som markerer det du oppnår. Eksempel: "Innen januar 2003 vil jeg ha lært japansk, innen 2005 vil jeg jobbe som markedsføringssjef i Japan". Milepæler bør være forholdsvis lette å nå og bør bidra til fremdriften din. De gjør planen din mer "virkelig" siden hver milepæl som du passerer er et ferskt bevis på at du er i ferd med å lykkes.


Jobb med omdømmet ditt
Den viktigste karrierefordelen er "nettverket" ditt, de sosiale og yrkesmessige kontaktene . I følge William Frank er det å vedlikeholde omdømmet sitt og fremheve andres av vesentlig betydning når man bearbeider nettverket sitt.

Hvis du for eksempel har et godt omdømme, vil folk huske deg og ikke nøle med å foreslå deg som kandidat til en stilling. De regner med at du vil lykkes i den nye jobben og at din suksess vil kaste glans over dem.


Finn en veileder
Du trenger støtte og tilbakemelding gjennom hele karrieren din. Det kan være vanskelig å finne rett person som kan gi deg dette - det må være noen som bryr seg om deg og som har tid til det. Et slikt forhold fungerer best når ideer utveksles gjensidig. Tenk deg godt om når du velger, veilederen din kan ha en avgjørende innvirkning på hvor nær du kommer karrieremålene dine.


Coach
Å benytte coach er blitt mer og mer akseptert, og er et godt alternativ til en veileder.
En coach kan være til uvurdering hjelp hvis du har stagnert og ønsker endringer: jobbytte, har utfordringer du ikke vet hvordan du skal takle, har en vanskelig livssituasjon eller må ta beslutninger som berører flere.. En nøytral sparringspartner!

Tips en venn om denne siden
Fra e-post Til e-post

Kilde: StepStone

 

Copyright © 2009, /www.stash.no. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this webs owner is strictly prohibited.
Editor: Hilde Andersen, inspirasjon (@) stash.no.