Hovedsiden
Om stash
Kontakt oss

Artikler hos stash
Baderom
Belysning/lamper
Designbutikker
Diverse om vin
Ferdighus
Fliser/klinker
Interiørbilder
Kjøkken
Linktips
Magasiner
Møbler
Ovner/peiser
Planlegging
Produktomtale
Reiser/hotell
Tekstil/tapet
Veggdekor


Linkene peker til
den nye nettsiden:

www.webstash.no

 
bolig og interiør / fargesetternes språk

Hva er det egentlig de mener da?
Interiørarkitekter, malermestere og "fargefolk" uttrykker seg ofte med ord som ton-i-ton, nabofarger og komplementærfarger. Hver av betegnelsene danner utgangspunktet for en oppskrift for fargesetting, en ramme eller et system for hvordan farger settes sammen.

Tips en venn om artikkelen. Kilde: ifi.no

Ton-i-ton
Tar utgangspunkt i en enkelt kulør, valgt fra bare ett punkt på fargesirkelen. Fargen brukes i mange nyanser: kulørsterk og nedtonet, dempet mot hvitt og mot grått. Resultatet blir et rolig og harmonisk interiør, elegant og behersket i uttrykket. Det er en oppskrift som er trygg å arbeide med for den som føler seg usikker på å kombinere flere kulører. Likevel ligger det rike variasjons muligheter i denne begrensningens kunst. Litt hvitt og/ eller sort kan gjerne settes til for å stramme opp og skape kontrast.


Nabofarger
Nabofarger hører hjemme nær hverandre på fargesirkelen. De kler hverandre godt og er lett å kombinere. Velger vi kulører innen samme kvartal på fargesirkelen, kan vi skape vakre fargeharmonier med fin samklang. Med kraftige kulører står nyansene dristig mot hverandre. Med dempede toner blir det harmonisk og behagelig. Jo mindre sprang det er mellom kulørene på fargesirkelen, desto tryggere og mer forsiktig blir kombinasjonene. Jo større sprang, desto mer spenning oppstår det mellom dem.


Komplementærfarger
Komplementærfarger er hverandres rake motsetning. Egentlig er de hverandres ”etterbilde” på netthinnen. Stirr lenge på noe grønt, lukk øynene og du ser rødt. På samme måte vil oransje danne etterbildet til blått og lilla til gult. Fargene fremhever hverandre flott, eller de konkurrerer med hverandre. Det grønne virker grønnere med en detalj i knallrosa. Det blå blir enda mer blått med en dristig dash oransje i nærheten.


Verdt å vite
Komplementærfarger satt opp mot hverandre kan virke vibrerende for øyet. Derfor må de brukes med en viss forsiktighet, i hvertfall om kulørene er kraftige. Det er viktig å velge én som hovedfarge og la den andre være krydder. Fra tegnetimen husker du kanskje at komplementærer ligger tvers overfor hverandre på fargesirkelen. Men det er på en sirkel der bare gult, rødt og blått er fordelt som grunnfarger. På NCS-systemets sirkel, som opererer med grønt i tillegg, ligger komplementærene noe annerledes.


Tips en venn om denne siden
Fra e-post Til e-post



 

Copyright © 2009, /www.stash.no. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this webs owner is strictly prohibited.
Editor: Hilde Andersen, inspirasjon (@) stash.no.